SSD’lerin açılımı “Solid State Disk” dir. SSD’ler Harddisklere göre 28 kat daha hızlıdırlar. İlk SSD Teknoloji devi olan Samsung tarafından üretilmiştir. Sonrasında diğer teknoloji markaları tarafından geliştirilmiş ve kapasiteleri büyütülmüştür.
SDD’lerin HDD’lere göre daha hızlı olmasının asıl sebebi Harddiskin üzerinde manyetik bir plak bulunmasıdır. Ve bu plakların devir sayıları bulunmaktadır. Günümüzde en çok 7200 Rpm kullanılmaktadır. Daha hızlı 10.000 Rpm ve 15.000 Rpm olanlarıda bulunmaktadır.
Rpm sayısı arttıkça devir sayısıda doğru orantılı olarak artacaktır. Devir sayısı ne kadar fazla olursa erişim süresi o kadar düşer ve diskin performansına olumlu yönde etki edecektir. Diskin üzerinde bulunan okuma – yazma kafası dönen diskten bilgileri okuyup, yazmaya yarayacaktır. SSD’lerde ise asla dönen bir plak veya okuma – yazma kafası bulunmamaktadır. Veriler statik bir şekilde elektrik yolu ile iletilmektedir. SSD’ler Harddisklere göre daha hızlıdırlar ama çok dahada pahalıdırlar. Günümüzde Harddisklerdeki kadar yüksek kapasiteli SSDler bulunmamaktadır. SSD ler HDD lere göre darbeye karşı çok daha dayanıklıdırlar ve HDD kadar ısınmazlar.
Günümüzde hala Harddiskler kullanılmaktadır. SSDlerin fiyatları Harddiskler kadar düşerse, HDD’lerden SSD lere geçilecektir. SSDler daha az enerji tükettiği ve daha az ısındığı için günümüzde yeni yeni dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlamıştır.