Bir çok öğünde ve hazırladığımız soslara kattığı özel lezzet ile sarımsağı bir çok kişi sever.
Sarımsağın kendine özgü kokusu ve lezzeti içeriğindeki allisin isimli maddeden kaynaklıdır. Sarımsağın doğal yapısında bulunan “allisin” içeriği eski tarihlerden bu yana hastalıklara karşı kullanıldığı bilinmektedir.
Vitamin
Sarımsak içeriğinde 30’a yakın sülfür bileşiği, çeşitli enzim, amino asit, flavonoidler mineral, A vitamini , B ve C vitaminleri gibi içerikler bulundurmaktadır.
Probiyotikler
Sarımsak, probiyotik içeriği olarak zengindir. Probiyotikler en basit tanımı ile faydalı bakterilerin etkinliğini ve sayısını arttırarak vücudumuza destek olur. Sarımsak bu doğal özelliği ile bağışıklık sisteminde etkili bir yardımcıdır.
Sindirim
Vitamin, mineral ve diğer bir çok zengin besin değeri yanı sıra probiyotik özelliğinde bulunan bu sebeple sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterir.
Kolestrol
Sarımsak kolesterol sorunlarına karşıda olumlu etki göstermektedir. Kanda bulunan iyi huylu kolesterolü (HDL) yükselmesi ve kötü huylu kolesterolü (LDL) ve trigliseritinin düşmesine yardımcıdır.
Tansiyon
Yüksek tansiyon sorunu olan kişiler de, sarımsağın düzenli tüketilmesi iyidir; sarımsak tansiyonun düşmesinde önemli bir etkiye sahiptir.
Kansere Karşı
Sarımsağın kansere karşı da etkisi yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Düzenli olarak sarımsak yiyenlerin, sarımsak yemeyenlere göre mide kanserine % 50 daha az yakalandığı tesbit edilmiştir.
Damar Sertliği
Sarımsak ayrıca ilerleyen dönemlerde damar sertliği sorununa karşı koruyucu etki göstermektedir.
Kan Şekeri
Kan şekerinin daha dengeli bir hale gelmesinde rol oynar.
Toksin Atıcı
Sarımsak sigara kullananlarda, kirli hava koşulları ve çeşitli kimyasalların sonucu vücuda etki eden zararlı etkilerin azalmasında çok önemlidir. Vücutta birikmiş toksinlerin atılmasında görev alır.